Siirrytty sivulle
Siirry suoraan sisältöön.

opintojakso

Käsite · Digivisio 2030 sanasto · Luonnos
URI
https://iri.suomi.fi/terminology/digivisio_2030/concept-55

Termit

  • Suositettava termi, Luonnos
  • Suositettava termi, Luonnos
  • Suositettava termi, Luonnos
Määritelmä
  • Opin.fi-palvelun käyttöliittymässä ei esiinny sanaa "opintojakso". Palvelussa esitettävät koulutuskuvaukset tulevat suoraan korkeakoulujen Peppi- ja Sisu-järjestelmistä, ja näissä teksteissä voi esiintyä käsitteitä "opintojakso" ja "opintojakson toteutus".
    Opin.fi-palvelussa näytetään korkeakoulujen opintojakson toteutuksia, joita käyttöliittymässä kutsutaan termillä "kurssi". Toteutuksia kutsutaan eri korkeakouluissa eri termeillä - ammattikorkeakouluissa yleensä "opintojakson toteutus", mutta yliopistoissa usein "kurssi". Opin.fi-palvelu on tarkoitettu lanseerausvaiheessa jatkuville oppijoille, ja käyttöliittymäkielen on hyvä olla yleisesti tuttua kieltä. "Kurssi" on tällä hetkellä yleiskäyttöisin ja kattavin termi kuvaamaan tarjontaa.
Huomautus
  • OKSA: tiettyä opiskeltavaa kokonaisuutta, osaamisen alaa, aihetta tai sisältöä käsittelevä, erikseen suoritettavissa oleva opintojen osa, jolle on määritelty laajuus ja tavoitteet. Yhden opintojakson voi usein suorittaa eri tavoilla (esim. luennoille osallistuminen, kirjatentti, työharjoittelu, osaamisen tunnustaminen). Opintojaksojen laajuus vaihtelee. Kuitenkin esimerkiksi korkeakouluopinnot rakentuvat useimmiten niin, että opiskelija suorittaa muutamaa opintojaksoa rinnakkain, ja kunkin opintojakson laajuus on vaikkapa 2–7 opintopistettä. Koulutuksen järjestäjän tai korkeakoulun näkökulmasta opintojakso on opintojen järjestämisen yksikkö.
  • Opintojakso voidaan muodostaa pienemmistä osista, moduuleista: esimerkiksi aloittava moduuli, ydinsisältömoduuli, syventävä moduuli ja päättävä moduuli.
  • Opintojakso / kurssi yliopistoissa: Useissa yliopistoissa termeillä opintojakso ja kurssi viitataan eri käsitteisiin, ja lisäksi termillä kurssi voidaan viitata kahteen eri asiaan: - Termillä "opintojakso" viitataan yleensä tässä määriteltyyn, abstraktimpaan rakennekäsitteeseen, johon liittyvät pysyväluonteiset tiedot, kuten laajuus, sisältö ja osaamistavoitteet. - Termillä "kurssi" puolestaan viitataan tavallisimmin opintojakson toteutukseen. Joissakin yliopistoissa termillä kurssi viitataan vain niihin opintojakson suoritustapoihin, joissa opiskelija osallistuu lähiopetukseen (kuten luennoille tai harjoituksiin). Muita opintojakson suoritustapoja voivat tällöin olla esimerkiksi itsenäinen opiskelu, esseen kirjoittaminen ja kirjatenttiin osallistuminen.
  • "Course": Englannin termiä course käytetään sekä käsitteen opintojakso että käsitteen opintojakson toteutus vastineena.
  • Course unit: ECTS User’s Guide -asiakirjassa (2015) termillä course unit viitataan komponenttiin, jolle määritellään osaamistavoitteet ja jolla on rooli osana tutkintorakennetta, siis Suomen opintojakso-käsitettä vastaavaan käsitteeseen. Kuitenkin jotta suomalaiset käsitteet opintojakso ja opintojakson toteutus pystytään erottamaan toisistaan myös englanniksi viestittäessä, on suositeltavaa, että termiä course unit käytetään vain opintojakson toteutus -käsitteen vastineena.
  • Sisu-järjestelmässä yksi opintojakso sisältää jonkun tietyn osaamistavoitteen, jonka opiskelija saavuttaa tekemällä yhden opintojakson määritellyistä suoritustavoista. Opintojakson tiedot voivat muuttua eri opetussuunnitelmakausilla eli opintojaksosta voi olla useampi versio. Nämä versiot ovat kuitenkin vastaavia toisilleen eli yhden version suorittaminen hyväksytään aina suoritukseksi ilman lisätehtäviä (huomioiden toki mahdolliset vanhenemissäännöt). Jos opintojakson osaamistavoite muuttuu (radikaalisti), on syytä tehdä uusi opintojakso.

Tekniset lisätiedot

Sisällöstä vastaa
  • CSC - Tieteen tietotekniikan keskus
Luotu
Muokattu viimeksi
Voit antaa palautetta käsitteestä sanaston vastuuorganisaatiolle.Anna palautetta käsitteestäAloita uuden sähköpostin kirjoitus osoitteeseen digivisio@csc.fi