Avoin lähdekoodi: Sallivat ja vastavuoroiset lisenssit
Käsite · Digivisio 2030 sanasto · Luonnos
URI
https://iri.suomi.fi/terminology/digivisio_2030/concept-5Termit
- Suositettava termi, Luonnos
Määritelmä
- alla oleva kuvaus on peräisin Digivisio-hankkeen Immateriaalioikeudet ja lisensointiperiaatteet -dokumentista, jonka mukaan Opin.fi:n palvelukehityksessä toimitaan.
Huomautus
- avoimen lähdekoodin lisenssejä ovat lisenssit, jotka Open Source Initiative (OSI) on hyväksynyt nettisivuillaan https://opensource.org/osd/ tai jotka täyttävät OSI:n määritelmän avoimesta lisenssistä. Avoimen lähdekoodin lisenssit on jaettu kahteen eri ryhmään käytännön syistä.
- Ensimmäistä ryhmää kutsumme Salliviksi lisensseiksi. Se pitää sisällään sellaiset lisenssit, jotka eivät aseta ehtoja muokattujen versioiden luovuttamiselle (jakamiselle). Vaihtoehtoiset nimitykset: No-Copyleft, Academic Licenses.
- Toinen ryhmä on Vastavuoroiset lisenssit. Se pitää sisällään kaikki ne lisenssit, jotka asettavat muokattujen versioiden jakamiselle ehdoksi, että ne on lisensoitava samalla lisenssillä kuin alkuperäinen. Vaihtoehtoiset nimitykset: Copyleft, Reciprocal.
- Vastavuoroiset lisenssit jaetaan edelleen heikkoihin vastavuoroisiin lisensseihin ja vahvoihin vastavuoroisiin lisensseihin. Pääasiallisena erona näissä on se, että heikosti vastavuoroisten lisenssien kanssa on tietyin ehdoin mahdollista linkittää komponentteja osaksi kokonaisuutta ilman, että nämä linkitetyt komponentit on lisensoitava heikosti vastavuoroisilla lisensseillä. Vahvasti vastavuoroinen lisenssi vaatii kokonaisuuden lisensoimista vahvasti vastavuoroisilla lisensseillä, riippumatta onko muokkaus tai lisäys tehty linkittämällä tai suoraan komponentin koodiin.
Tekniset lisätiedot
Sisällöstä vastaa
- CSC - Tieteen tietotekniikan keskus
Luotu
Muokattu viimeksi
Voit antaa palautetta käsitteestä sanaston vastuuorganisaatiolle.Anna palautetta käsitteestäAloita uuden sähköpostin kirjoitus osoitteeseen digivisio@csc.fi