MOOC (Massive Open Online Course)
Käsite · Digivisio 2030 sanasto · Luonnos
URI
https://iri.suomi.fi/terminology/digivisio_2030/concept-47Termit
- Suositettava termi, Luonnos
- Suositettava termi, Luonnos
- Suositettava termi, Luonnos
Määritelmä
- Korkeakoulujen MOOC-toteutukset eivät yleensä ole puhtaan MOOC-määritelmän mukaisia, vaan oppijan on usein vähintäänkin kirjauduttava oppimisalustalle. Opin.fi:ssä ei ole erillistä MOOC-määritelmää tai tarjontatyyppiä. Lähtökohta on, että korkeakoulun MOOCiksi kutsumaan kurssitoteutukseen liittyvät käytännöt vaihtelevat korkeakouluittain (esim. ilmoittautuminen ja sen ajankohta eli ennen suorittamisen aloittamista vai vasta, jos oppija haluaa opintopisteet) .
Opin.fi:n lanseerausversiossa tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että korkeakoulu voi opinfi-tagilla julkaista Opin.fi-palvelussa MOOC-tarjontaa, mikäli se löytyy Pepistä tai Sisusta kuten muukin formaali tarjonta. Jos oppija voi suorittaa MOOC-tarjonnan ilman ilmoittautumista tai ilmoittautua saadakseen opintopisteet, niin sellaiset käyttötapaukset on tuettuna. On hyvä tiedostaa, että mikäli MOOC-tarjontaa ylläpidetään lähdejärjestelmän perusversiossa eli ei tuotepakettina tai ilmoittautumisen kohteena, joudutaan Opin.fi:ssä näyttämään "Siirry korkeakoulun sivuille"-painikkeessa korkeakoulun verkkokauppalinkkiä. Eli tällaiselle tarjonnalle ei tule suoraa tarjontakohtaista linkkiä, kuten lisäosien avulla tuotetussa tarjonnassa tulee.
MOOC-tarjonta ei ole Opin.fi:n lanseerausversiossa (kevät 2025) tuettuna esim. informaalin tarjonnan lajina eikä sitä voi julkaista, mikäli sitä ylläpidetään muissa kuin em. lähdejärjestelmissä tai niiden lisäosissa.
Huomautus
- kaikille avoin, helposti ylläpidettävä, maksuton verkkokurssi, jolle kuka tahansa voi osallistua (ei siis edellytä kirjautumista tai tunnistautumista) ja jonka keskeyttämisestä ei ole sanktioita. MOOCit ovat yksi informaalin oppimisen väline. MOOCit ovat lähtökohtaisesti ei-opintopistemitoitettuja, eli niistä ei saa opintopisteitä. Korkeakoulut voivat kuitenkin käyttää MOOC-kursseja myös opintopistemitoitetun koulutuksen välineinä. Korkeakoulut tarjoavat MOOC-kursseja esim. avoimen oppimisen tarjonnassaan, jolloin ne voivat ohjata korkeakoulun muun tarjonnan pariin. MOOCeja voi syntyä esimerkiksi TKI-hankkeissa. Korkeakoulujen MOOC-kursseja löytyy esim. MOOC.fi-sivustolta. Esimerkkinä muusta MOOC-tarjonnasta käy tekoälyn perusteisiin keskittyvä Elements of AI -verkkokurssi.
Tekniset lisätiedot
Sisällöstä vastaa
- CSC - Tieteen tietotekniikan keskus
Luotu
Muokattu viimeksi
Voit antaa palautetta käsitteestä sanaston vastuuorganisaatiolle.Anna palautetta käsitteestäAloita uuden sähköpostin kirjoitus osoitteeseen digivisio@csc.fi