Siirrytty sivulle
Siirry suoraan sisältöön.

HEDS/HEDI (rajapintakonsepti)

Käsite · Digivisio 2030 sanasto · Luonnos
URI
https://iri.suomi.fi/terminology/digivisio_2030/concept-16

Termit

  • Suositettava termi, Luonnos
  • Ei suositettava synonyymi, Luonnos
Määritelmä
  • Digivision rajapintakonseptia kutsutaan lyhenteillä HEDS ja HEDI. Näiden tarkoituksena on mahdollistaa rajapintojen hyödyntäminen samoissa käyttötapauksissa korkeakoulujen oman toimintaympäristön sisällä, korkeakoulujen välillä, korkeakoulujen ja kansallisten palveluiden välillä sekä korkeakoulujen ja kansainvälisten palveluiden välillä.

    HEDS (Higher Education Data Schema) kuvaa rajapintojen tietosisällöt, operaatiot ja säännöt kuten pakollisuudet tai sallitut arvot. HEDS (tai HED-skeema) rakentuu vaiheittain ja laaditaan yhdessä korkeakoulujen ja muiden kumppaneiden kanssa.

    HEDI (Higher Education Data Integration) on rajapinnan tekninen toteutus, joka noudattaa HEDS:in määrittelyjä. Jokainen toimija rakentaa itse oman toimintaympäristönsä HEDI:t ja vastaa niiden API-hallinnasta, kuten pääsyoikeuksista sekä rakentaa oman yhteensopivuuden muiden toimijoiden olemassa oleviin HEDI-rajapintoihin. Rajapintojen näkökulmasta ei ole merkitystä, mitkä järjestelmät sitä hyödyntävät tai onko rajapinnan takana yksi tai useampia järjestelmiä.

    Digivisio, yhdessä korkeakoulujen asiantuntijoiden kanssa, vastaa niiden HEDS-määrittelyjen ja HEDI-APIen toteutuksista, jotka kytkeytyvät Digivision tavoitteisiin. Ei siis riitä, että määritellään yksi HEDS ja toteutetaan yksi HEDI API, vaan tarvitaan oma HEDS/HEDI esim. informaalin tarjonnan kuvaamiselle ja siirtämiselle, toinen HEDS/HEDI avoimen tarjonnan tiedoille jne.

    Huom! Puhutaan ja kirjoitetaan järjestyksessä HEDS/HEDI. Tämä siksi, että ensin tarvitaan tietomallin kuvaus eli HEDS ja sen päälle voidaan rakentaa rajapinta eli HEDI. Aikaisemmin on puhuttu usein HEDI/HEDSistä, mikä on loogisesti väärin päin.
Huomautus
  • Digivision järjestelmäriippumaton rajapintakonsepti.

Tekniset lisätiedot

Sisällöstä vastaa
  • CSC - Tieteen tietotekniikan keskus
Luotu
Muokattu viimeksi
Voit antaa palautetta käsitteestä sanaston vastuuorganisaatiolle.Anna palautetta käsitteestäAloita uuden sähköpostin kirjoitus osoitteeseen digivisio@csc.fi