Siirrytty sivulle
Siirry suoraan sisältöön.

turvallisuus

Käsite · Sisäisen turvallisuuden sanasto · Voimassa oleva

Termit

 • Suositettava termi, Voimassa oleva
 • Suositettava termi, Voimassa oleva
 • Synonyymi, Voimassa oleva

Huomautus

 • Käsitteen tiedot perustuvat Kokonaisturvallisuuden sanastoon (TSK 50, 2017)Avaa uuden ikkunan sivulle Kokonaisturvallisuuden sanastoon (TSK 50, 2017).
 • Englannin kielessä turvallisuudella on kaksi vastinetta, security ja safety. Security viittaa erityisesti niin sanottuun kovaan turvallisuuteen eli tarkoitukselliselta vahingoittavalta toiminnalta (kuten aseellisen voiman käyttö, väkivalta, rikollinen toiminta) suojassa olemiseen (esimerkiksi valtion tai rakennuksen turvallisuus hyökkääjiä vastaan). Safety puolestaan viittaa niin sanottuun pehmeään turvallisuuteen, siis turvallisuuteen, joka ei vaarannu tarkoituksellisen toiminnan vuoksi vaan esimerkiksi tapaturmien, onnettomuuksienAvaa uuden ikkunan sivulle onnettomuuksien tai virheiden vuoksi (kuten työturvallisuus, potilasturvallisuus, tuotteiden käyttöturvallisuus). Termiä security voidaan käyttää esimerkiksi kun puhutaan turvallisuudesta yhteiskunnan toimijoiden toimintana, jolla pyritään uhkien ja riskien hallitsemiseen, tai tällaisella toiminnalla saavutettuna tilana. Usein sanoja security ja safety käytetään yhdessä (esimerkiksi organisaationimissä, kuten Department of Security and Safety).
 • Turvallisuudella voidaan tarkoittaa myös toimintaa tai toimintojen kokonaisuutta, jolla pyritään siihen, että uhkat ja riskit ovat hallinnassa, tai tunnetta siitä, että uhkat ja riskit ovat hallinnassa.

Käyttöesimerkki

  Tekniset lisätiedot

  Sisällöstä vastaa
  • Sisäministeriö
  Luotu
  28.2.2023, 12.59
  Muokattu viimeksi
  7.3.2023, 16.34
  URI
  http://uri.suomi.fi/terminology/sisturv/c1
  Voit antaa palautetta käsitteestä sanaston vastuuorganisaatiolle.Anna palautetta käsitteestäAloita uuden sähköpostin kirjoitus osoitteeseen kirjaamo.sm@gov.fi